Mozgás otthon Rheumahoid Arthritissel I. 

A legjobb kezelés ellenére is a sokízületi gyulladás mindannyiunkat lelassíthat. Éppen ezért egy jó kezelési terv nem áll meg a megfelelő gyógyszer kiválasztásánál és a gyógytornánál. Ha már a mindennapi feladatok és tevékenységek is nehézséget okoznak, az alább összegyűjtött jótanácsok segíthetnek.

big-img3

Az első lépés annak felismerése, hogy milyen otthon végzett tevékenység során van szükségünk a feladat megkönnyítésére. Előfordul, hogy úgy változtatjuk meg szokásainkat, hogy igazából ezt észrevennénk, de a betegség menedzselésével ez elkerülhető, illetve csak minimális változtatásokra van szükség a mindennapi életünk terén.

A házimunka gyakran okozhat problémát, még akkor is, ha csak az ízületeink érintettek. Így ugyanazok a javaslatok, melyek a hát- és derékfájdalom megelőzésére szolgálnak, ebben az esetben is a hasznunkra válhatnak. A legfontosabb, amire figyeljünk oda, hogy a házimunkát javasolt úgy végezni, hogy közben mindig pihenjünk egy rövid ideig és gyakran változtassuk a munkafajtákat és a testhelyzetet. A vasalást, söprögetést, kádtisztítást végezzük ülve, így kevésbé terheli meg a derekat és a hátat, de közben gyakran álljunk fel és mozogjunk kicsit.

Az otthonunkban tett kis változtatások – csupán olyan ésszerű dolgok, melyek nem járnak nagy átalakítással – jelentősen megkönnyíthetik mindennapjainkat, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat az alábbiakban:

 • a gyakran használt tárgyakat helyezzük könnyen elérhető magasságba
 • az elektromos csatlakozókat, konnektorokat szereljük derékmagasságra
 • a közlekedő utat, amelyet a leggyakrabban használunk, jól meg kel világítani, és el kell távolítani minden olyan dolgot, ami a járást veszélyezteti és esést okozhat, ilyenek lehetnek az elölhagyott játékok, elektromos vezetékek, szétszórt cipők, stb.
 • a laza szőnyegeket az egész lakásban ki kell cserélni, a legjobb ha az összes szőnyeget eltávolítjuk
 • a lépcsők mellett mindkét oldalon szereljünk fel korlátokat, és alaposan rögzítsük őket, nehogy eltörjenek, ha belekapaszkodunk
 • könnyebb úgy fel és le kapcsolni a villanyt, ha a kapcsolóra egy húzózsinórt illesztünk egy gyűrűvel a végén, amibe beleakasztva az ujjunkat egyszerűbben tudjuk kezelni a villanykapcsolót. Ha megoldható, használjunk hangra aktiválódó világítást.
 • a sütő, rádió, tévé kapcsoló gombjait cseréljük ki nagyobbra, hogy könnyebben megfoghassuk és benyomhassuk őket
 • a vízcsapokat és a kilincseket szereljük fel egy fa vagy fém hosszabbító karral, így egyszerűbben tudjuk majd kezelni ezeket
 • a kulcsok fejrészét is lehetséges fával vagy fémmel megnagyobbítani, így az emelő ereje ezáltal emelkedik és könyebben tudjuk elforgatni őket
 • a megemelt széklábak megkönnyítik a székre való leülést és az abból való felállást.

A konyhában

A kicsi vagy vékony fogórésszel rendelkező konyhai eszközök használata kifejezetten megnehezíti a főzést és az étkezéseket. De ennek nem kell így lennie, ma már elérhetőek olyan „artritisz-barát” konyhai és evőeszközök vastag habszivacs szárral, amelyek igazi különbséget jelentenek. Az alábbi egyszerű tanácsokat érdemes megfogadni:

 • vegyünk olyan lábasokat és serpenyőket melyeknek mindkét oldalon van füle. Így könnyebben tudjuk mozgatni és emelgetni őket.
 • Pihentessük a kezünket és ujjainkat, amikor tudjuk – szerezzünk be elektromos konzerv- és üvegnyitót
 • rendezzük át úgy a konyhánkat, hogy a leggyakrabban használt eszközök a közelünkben legyenk és könnyen elérjük őket

Szerző: Hirthné Krucsó Márta, Pándy Kálmán Megyei Kórház, Gyula