Mozgás otthon Rheumahoid Arthritissel II. 

A legjobb kezelés ellenére is a sokízületi gyulladás mindannyiunkat lelassíthat. Éppen ezért egy jó kezelési terv nem áll meg a megfelelő gyógyszer kiválasztásánál és a gyógytornánál. Ha már a mindennapi feladatok és tevékenységek is nehézséget okoznak, az alább összegyűjtött jótanácsok segíthetnek.

Az első lépés annak felismerése, hogy milyen otthon végzett tevékenység során van szükségünk a feladat megkönnyítésére. Előfordul, hogy úgy változtatjuk meg szokásainkat, hogy igazából ezt észrevennénk, de a betegség menedzselésével ez elkerülhető, illetve csak minimális változtatásokra van szükség a mindennapi életünk terén.

Öltözködésnél

A legtöbb embernek, aki sokízületi gyulladásban szenved, a felkelés és az ágyból való kikelés a nap legnehezebb része lehet az ízületek merevsége miatt. Könnyítsük meg a reggeli készülődést azzal, hogy a ruháinkra nagyobb gombokat varrunk, ezeket egyszerűbb átbújtatni a gomblyukakon. Az elöl záródó melltartók és ruhák is nagy segítséget jelentenek, és ha egy madzagot kötünk a zipzárak végére, úgy könnyebb lesz felhúzni őket.

A fürdőszobában

  • A kádban vagy zuhanyzóban használjunk ülőkét (padot vagy műanyag széket), így kényelmesebben tudunk megmosakodni és az esés rizikóját is mérsékeljük.
  • Rakjunk le csúszásgátló szőnyeget a padlóra és a zuhanyzófülkébe, fürdőkádba.
  • A kapaszkodó korlátok megkönnyítik a kádba való be- és kiszállást.
  • Az olyan fürdőszivacsok, melyek hosszú nyéllel rendelkeznek, lehetővé teszik, hogy lehajolás nélkül mossuk meg a lábunkat és lábfejünket. Mosdókesztyű helyett is használjunk nagyméretű szivacsokat, mert ezeket könnyebb megfogni.
  • Szereljünk fel egyszerűen elhúzható zuhanyfüggönyöket a nehezen nyitható és csukható üveg zuhanyfülke ajtók helyett.
  • Fogmosáshoz a legjobb, ha elektromos fogkefét használunk, melynek vastagabb szára van, mint egy hagyományos fogkefének.
  • Ahol tehetjük üljünk le – húzzunk egy széket a mosdókagylóhoz, hogy elkerüljük az előrehajolást a tükörhöz, mikor sminkelünk vagy fésülködünk.

Szerző: Petrovicsné Szabó Anna